Co za potraviny mít doma?

Základy zdravé spižírny, inspirované světovými kuchyněmi:

Moje cesty po světě mi ukázaly, že klíč k výživné a flexibilní kuchyni spočívá v několika základních potravinách. Není to o exotických ingrediencích, ale o chytrém výběru toho, co vám vydrží a co se dá snadno zpracovat do stovek jídel.

  • Luštěniny: Čočka (červená, zelená, čočka Beluga – každá má jiné využití!), hrách (zelený i žlutý – skvělý do polévek!), cizrna (hummus, saláty, kari!), fazole (od červených až po černé – fantastické do chilli con carne a polévek!), a nezapomeňte na semínka na klíčení – skvělý zdroj vitaminů a minerálů, které jsem objevil v mnoha asijských zemích.
  • Ořechy: Mandle (v Maroku jsem je ochutnal v nespočtu variací!), kešu (brazilští indiáni je považují za posvátné!), lískové (francouzské pralinky jsou legendární!) a vlašské oříšky (řecký salát bez nich není to pravé!). Ořechy jsou skvělý zdroj zdravých tuků a energie.
  • Ovoce a zelenina: Sušené ovoce a zelenina jsou nepostradatelné pro rychlou svačinu i do pečení. Lyofilizované ovoce jsem objevil v Jižní Americe – zachová si veškerou chuť a živiny a má dlouhou trvanlivost. U zeleniny se zaměřte na mraženou, která si uchovává maximum vitamínů.
  • Základy obilovin: Rýže (basmati, jasmínová – každá s unikátní chutí!), těstoviny (celozrnné jsou zdravější volbou!), ovesné vločky (ideální do kaše nebo jako příloha) a kvalitní granola (na snídani nebo jako zdravá svačinka).
  • Ořechová másla: Arašídové je klasika, ale zkuste i mandlové, kešu, lískové – v Jižní Africe jsem objevil i velmi chutné máslo z makadamových ořechů. Dodávají zdravé tuky a energii.

Tip: Vždy si udělejte zásoby dle vašich potřeb a preferencí. Experimentujte s různými druhy a objevujte nové chutě!

Co ochutnat v Česku?

Řízek, ať už vepřový nebo kuřecí, je stálicí jídelních lístků. Doporučuji vyzkoušet i různé variace. Pivo je samozřejmostí – Česko je světoznámé svými pivovary a širokým výběrem piv, od ležáků po speciály. Doporučuji ochutnávku v místních hospodách.

Kromě hlavních jídel ochutnejte i hovězí vývar s játrovými knedlíčky (výborný na zahřátí), smažený sýr (pozor, může být dost mastný) a guláš (hustá a vydatná polévka, ideální do chladného počasí). Nezapomeňte na bramborový knedlík plněný uzeným masem – skvělý jako příloha, ale i samostatné jídlo. Pro úplný zážitek se snažte vyhledávat tradiční restaurace a hospody, abyste si užili autentickou atmosféru.

Co jsou to lokální potraviny?

Představte si vůni čerstvě upečeného chleba z místní pekárny, chuť rajčat přímo z polí nedalekého statku, nebo medové aroma z včelína ukrytého v lesích. To vše jsou lokální potraviny – produkty s jasným původem v daném regionu. Nejde jen o jídlo, ale o zážitek. Ochutnáváte kus historie a kultury daného kraje, poznáváte tradiční postupy a podporujete místní farmáře, kteří se s láskou starají o krajinu a její plodiny. Myslete na to, že když si vyberete lokální jablko, podporujete nejenom konkrétního pěstitele, ale i celou lokální ekonomiku, a zároveň minimalizujete dopady na životní prostředí spojené s dlouhým transportem. Kvalita těchto potravin je často neporovnatelně vyšší, protože jsou zpracovány šetrněji a rychleji, než ty dovážené z dalekých končin. Po cestách po Česku jsem objevil nespočet skrytých pokladů: od tradičních sýrů z beskydských pastvin, přes voňavé byliny z jižní Moravy až po vynikající vína z vinic z údolí řeky Vltavy. Lokální gastronomie je skvělý způsob, jak poznat autentickou tvář regionu a ochutnat to nejlepší, co daná oblast nabízí. Důležitým faktorem je také udržitelnost, která je neodmyslitelně spjata s lokální produkcí, a minimalizuje tak ekologickou stopu našeho stravování. Rozhodujte se vědomě a dejte přednost lokálním pokladům.

Co ochutnat na Slovensku?

Slovensko, země překvapení i pro zkušeného cestovatele, nabízí na svém jídelním stole bohatství chutí. Maso hraje prim – vepřové, zvěřina, v posledních letech se s úspěchem vrací i skopové, a drůbež je samozřejmostí. K tomu neodmyslitelně patří brambory, kyselé zelí, cibule a vepřové sádlo, které dodávají pokrmům charakteristickou slovenskou chuť. Základní suroviny tvoří také obilniny a luštěniny, z nichž se připravují tradiční polévky a kaše.

Ovoce je stejně rozmanité. Klasické jablka, hrušky, švestky, meruňky a broskve doplňují méně známé, ale o to zajímavější kdoule a blumy. Nezapomenutelný zážitek představuje i sběr lesních plodů – houby, maliny, jahody a borůvky, které se často objevují v dezertech a koláčích. Doporučuji ochutnat bryndzové halušky, kapustnicu, lokše nebo štrúdl. Místní vína, zejména z oblasti Tokaj, jsou rovněž vynikající a skvěle doplní celkový gastronomický zážitek. Všímejte si regionálních specialit – každý kout Slovenska má své vlastní kulinární tradice.

Tip pro cestovatele: Nebojte se experimentovat a ochutnat i méně známé pokrmy z místních restaurací. Najdete tak skutečné kulinární poklady Slovenska!

Co jsou nezpracované potraviny?

Nezpracované potraviny? To je pro mě, zkušeného cestovatele, klíč k autentickým chuťům a zároveň k zdraví. Myslím tím potraviny v jejich nejjednodušší formě, co nejblíže přírodě. Když jsem cestoval po Jižní Americe, ochutnal jsem čerstvé ovoce a zeleninu takové intenzivní chuti, jakou v supermarketu nenajdete. Mango přímo ze stromu, šťavnatá rajčata z lokálního trhu – to je skutečný zážitek! Stejně tak čerstvé ryby a maso, ideálně přímo od místních rybářů nebo farmářů, mají nesrovnatelně lepší chuť než masové výrobky z velkochovů.

Vejce, mléko – to jsou základní potraviny, které jsem si vždycky snažil vybírat od lokálních dodavatelů. Kvalita se pak projeví nejen v chuti, ale i v celkové výživové hodnotě. A co se týče obilovin a luštěnin? Celá zrna jsou naprostá nutnost! V Asii jsem si oblíbil rýži a čočku v nejrůznějších kombinacích. A brambory a batáty? Univerzální příloha, která se dá připravit na sto způsobů, od pečených přes dušené až po smažené. A nakonec houby – zde záleží na znalostech, ale správně nasbírané houby mohou být kulinářským skvostem.

Při cestách po světě jsem si uvědomil, že přístup k nezpracovaným potravinám je klíčový pro pohodu a zdraví. Je to o propojení s přírodou, o respektu k lokálním surovinám a o poctivé kuchyni. Jednoduchost je často nejlepší.

Jaké je nejoblíbenější jídlo v ČR?

Svíčková na smetaně, to je skutečný český národní poklad! Statistiky jednoznačně potvrzují její dominantní postavení na jídelníčku Čechů. Připravuje se z telecího masa dušeného v husté smetanové omáčce s knedlíkem a brusinkami. Je to jídlo, které ztělesňuje tradiční českou kuchyni, a jeho příprava se často předává z generace na generaci. Zajímavé je, že receptura se liší region od regionu, každá hospodyňka má svůj tajný trik na dokonalou chuť. Osobně dávám přednost jiným pokrmům, ale v kontextu národní oblíbenosti se svíčkové prostě nic nevyrovná. Pro úplnost musím dodat, že její kalorická hodnota je poměrně vysoká, což by se mělo brát v úvahu. Pokud se chystáte do České republiky, ochutnávka svíčkové je naprostou nezbytností pro pochopení místní gastronomické kultury.

Kolik je 1 Kč haléřů?

1 Kč se dělí na 100 haléřů. To je základní znalost, kterou by měl mít každý cestovatel v České republice. Haléře se v hotovostním styku prakticky nepoužívají, ceny se zaokrouhlují. Ale pozor! V bezhotovostním styku, tedy při platbách kartou nebo online, se haléře stále počítají. Měnová jednotka je česká koruna (Kč), mezinárodně CZK. Na památku si můžete pořídit nějakou starou minci s haléři – dnes už to je docela vzácnost! V minulosti, před rokem 1993, byla situace s haléři úplně jiná – jejich hodnota byla podstatně vyšší. Dnešní kurz koruny vůči euru je proměnlivý a je dobré si ho před cestou zkontrolovat.

Co koupit za 1 Kč?

Za jednu korunu? To je výzva! V dobách, kdy jsem cestoval po Balkáně, koruna byla královna, ale dnes? I tak, s trochou šikovnosti, se dá i z koruny vytěžit maximum. V Praze, v papírnictví AAO na Slezské ulici, mi potvrdili, že za korunu lze pořídit obyčejnou dopisní obálku.

Nepodceňujte sílu obyčejné obálky! Můžete do ní vložit vzkaz pro milovaného člověka, nakreslit tam mapu k pokladu (třeba k nejlepší trdelníkové prodejně v okolí!), nebo ji použít jako improvizovaný zápisník pro cestovní poznámky.

Další možnost? Bílá křída.

  • Využijte ji k zaznamenání důležité informace na zdi kavárny (pozor na vandalství!),
  • nebo jako nástroj k malování na chodníku – vytvořte si vlastní mapu Prahy, kterou sdílíte s dalšími cestovateli.

A pak je tu list kancelářského papíru. I když původně stál 50 haléřů, dnes se jeho cena zaokrouhluje nahoru.

  • Můžete si na něj načrtnout plán cesty metrem,
  • složit z něj origami žirafu (a vyfotit ji u Pražského hradu!),
  • nebo si na něj napsat pár slov do cestovního deníku.

Pamatujete, že i z nejmenšího rozpočtu se dá vykouzlit velké dobrodružství. Hlavně se nebojte experimentovat!

Co privest z Česka?

Jako dárek z Česka doporučuji vybrat něco, co reprezentuje naši zemi a zároveň je praktické a přenosné. Obrázky Josefa Lady jsou klasika, ale zkuste i modernější interpretace českého folklóru. Švejka určitě ocení milovníci literatury, ale zvažte, zda je příjemcem známá tato kniha. Jedlé mince či pamětní medaile jsou originální. Tradiční kapesní nůž (česká rybička) je praktický, ale nezapomeňte na bezpečnostní předpisy leteckých společností. Perníčky jsou skvělé, ale vybírejte ty kvalitní, v dárkové krabičce. Sirky, ponožky nebo 3D přání s motivem Prahy jsou levné a pěkné drobnosti. Moravské víno je vynikající, ale nezapomeňte na limity pro přepravu alkoholu. Sušené houby jsou originální, ale pro někoho můžou být netradiční, zvažte proto i jiné možnosti. Pro větší praktické využití daru zvolte třeba malou lahvičku s becherovkou nebo kvalitním českým pivem (v malé lahvi). Zvažte i regionální speciality, podle toho, odkud pochází obdarovaný.

Tip: Přidejte k dárku malou turistickou brožuru s informacemi o České republice v jazyce obdarovaného. To zvýší šanci, že se do České republiky vrátí.

Jaké potraviny mít v zásobě?

Plánujete výlet do divočiny, nebo jen chcete mít doma zásobu na nepřízeň počasí? Vždycky je dobré mít v zásobě potraviny s dlouhou trvanlivostí a vysokou nutriční hodnotou. Zde je můj seznam základních zásob, ověřený lety cestování po světě:

Obiloviny a výrobky z nich: Nepodceňujte sílu základních surovin! Mouka (pšeničná, celozrnná, špaldová – pro rozmanitost), rýže (bílá, hnědá – obě mají své výhody), ovesné vločky (rychlé a jednoduché na přípravu), kroupy, pohanka, jáhly – to vše je perfektní základ pro energeticky bohatá jídla. Kukuřičná krupice se skvěle hodí na kaši, bulgur zase do salátů. Nebojte se experimentovat a objevovat nové druhy – na cestách jsem objevil mnoho skvělých obilovin, o kterých jsem předtím ani neslyšel!

Luštěniny: Tohle je absolutní hit, co se týče výživné hodnoty a dlouhé trvanlivosti. Sušené čočky, fazole (ledvinové, fazolky, černé fazole – pro barevnou a chuťovou pestrost), hrách, cizrna – skvělé do polévek, salátů, nebo jako samostatné jídlo. Sójové boby jsou skvělý zdroj bílkovin, ale v sušeném stavu vyžadují trochu delší přípravu. Sterilované luštěniny jsou praktické do nouze, ale sušené mají výrazně delší trvanlivost.

Těstoviny: Klasika, která nikdy nezklame. Polévkové těstoviny, špagety, kolínka, nudle, vřetena – rozmanitost je klíč. Vyberte si tvary, které vám chutnají a s nimiž se vám dobře pracuje. Při cestování jsem zjistil, že těstoviny jsou nenahraditelné, zvláště když nemáte přístup k čerstvým surovinám.

  • Tip pro cestovatele: Vždycky si vezměte s sebou několik různých druhů obilovin, luštěnin a těstovin, abyste se vyhnuli nudě a měli vždy po ruce něco zajímavého na přípravu jídla.
  • Tip pro domácí zásoby: Zapište si datum nákupu na obaly, abyste měli přehled o trvanlivosti potravin.
  • Pro maximální výživovou hodnotu kombinujte obiloviny s luštěninami.
  • Sušené potraviny skladujte v suchu a temnu.

Co dovést z České republiky?

Česko, země krásných hradů a tajemných lesů, nabízí mnohem více než jen pohádkové scenérie. Co si tedy odnést jako vzpomínku na nezapomenutelnou dovolenou? Možností je nepřeberné množství!

Sklo a křišťál: Nejenom v Bohemii, ale po celém Česku najdete úžasné křišťálové a skleněné výrobky světové úrovně. Od tradičních ručně foukaných sklenic a misek až po moderní designové kousky. Nebojte se investovat do kvalitního kusu, bude vám dělat radost po léta. Tip pro zkušené: vyplatí se navštívit přímo sklárny a vybrat si originální kousek přímo od výrobce.

Pivo a pivní suvenýry: České pivo je světoznámé. Nejenže si můžete vychutnat různé druhy na místě, ale také si odnést suvenýry s pivní tématikou. Od otvíráků na pivo po stylové sklenice, ba i originální pivní lázně. Pro znalce je ideální lahvové pivo z menších pivovarů, které v supermarketech nenajdete.

Tradiční české hračky: Dřevěné hračky, krásně zdobené a s nádechem nostalgie. Skvělý dárek pro děti, ale potěší i dospělého sběratele. Hledejte tradiční řemeslné výrobky, a ne masově vyráběné imitace.

Granátové šperky: České granáty jsou světově proslulé svou sytou barvou a jiskrou. Najdete zde šperky pro všechny vkusy a rozpočty. Kvalitní granát je investicí, která si uchovává svou hodnotu.

Tradiční české potraviny: Od perníčků a trdelníků až po kvalitní koření a medovinu. Pro labužníky je toto skvělá možnost, jak si i doma připomenout atmosféru České republiky. Vyhněte se levným suvenýrům a volte kvalitní produkty od renomovaných výrobců.

Vltavín a šperky s vltavínem: Tento unikátní zelený tektit, nalezený jen v Česku, je fascinujícím suvenýrem. Šperky s vltavínem jsou elegantní a originální. Upozorňuji, že na trhu se vyskytují i falzifikáty, proto je důležité nakupovat u ověřených prodejců.

Česká kosmetika a lázeňské produkty: Česko má dlouhou tradici v oblasti lázeňství a přírodní kosmetiky. Přivezte si domů bylinné čaje, koupelové soli nebo přírodní kosmetiku s výtažky z českých bylin. Je to skvělý dárek pro všechny, kteří si potrpí na péči o sebe.

Co ochutnat v Portugalsku?

Portugalsko, země slunce a skvělého jídla! Co ochutnat? Nutností je feijoada, národní poklad. Představte si hovězí a vepřové maso, pomalu dušené s fazolemi v hliněném hrnci – pravá symbióza chutí. Recepty se liší regionálně, ale často se přidává mrkev, zelí, rajčata a různé druhy uzenin. Je to hutné, syté a perfektní na chladnější večery.

Kromě feijoady rozhodně doporučuji ochutnat carne de porco à alentejana. Toto jídlo z Alenteja je unikátní kombinací vepřového masa, mušlí (často se používají srdcovky) a brambor, okořeněné koriandrem. Je to nečekaná, ale skvěle vyvážená chuťovka.

A co ještě? Pro inspiraci pár tipů:

  • Pastéis de nata: Tyto malé, lahodné krémové koláčky s karamelovým povrchem jsou ikonickým portugalským dezertem. Najdete je v každé pekárně.
  • Francesinha: Sendvič s masovými škvarky, šunkou, klobásou, smaženým vejcem, pokrytý sýrem a omáčkou. Pozor, kalorická bomba, ale skvělá!
  • Sardinky: Na pobřeží ochutnejte čerstvé grilované sardinky. Jednoduché, ale nezapomenutelné.

Nebojte se experimentovat! Portugalská kuchyně nabízí širokou škálu chutí a vůní, od mořských plodů po bohatá masa.

Tip: Pro autentický zážitek se vydejte do menších restaurací mimo hlavní turistické oblasti. Tam objevíte skutečné kulinární poklady.

Co je to chuť umami?

Umami, pátá základní chuť vedle sladké, hořké, slané a kyselé, je pro mě, zkušeného cestovatele, skutečným objevem v každé kuchyni světa. Objevili ji před více než stoletím a já vám ji mohu popsat jako sytou, pikantní, skoro masovou chuť, kterou si zamilujete.

Co ji způsobuje? Hlavními nositeli této chuťové symfonie jsou glutamáty, zejména kyselina glutamová, která se hojně vyskytuje v protein-bohatých potravinách.

Kde ji najít? Na mých cestách jsem ji objevil v mnoha překvapivých formách:

  • V masových vývarech: Hluboká, sytá chuť, která pohladí duši. Myslete na bohaté hovězí vývary nebo výborné miso polévky.
  • V zralých rajčatech: Sluncem prozářená chuť léta, která se ukrývá v šťavnaté dužině.
  • V sýrech: Parmezán, pecorino romano – opravdové chuťové bomby plné umami.
  • V houbách: Sušené šitake, hlíva ústřičná – skvělé zdroje pro obohacení pokrmů.
  • V sójové omáčce: Tato omáčka je esencí umami, základní složka mnoha asijských pokrmů.

Tip pro dobrodružné kuchaře: Nebojte se experimentovat s kombinacemi potravin bohatých na umami. V kombinaci s jinými chutěmi vytváří překvapivé a nezapomenutelné chuťové zážitky.

Co je na 50 Kč?

50 Kč bankovka? To je skvělá věc na cesty! 64 mm široká a 134 mm dlouhá, takže se perfektně vejde do kapsy batohu. Pamatuju si toleranci +/- 1,5 mm – pro případ, že by se mi trochu pomačkala v batohu po náročném výstupu na Sněžku. Svatá Anežka Česká na ní? Dobré vědět, můžu si tak ověřit pravost bankovky i v odlehlých koutech, kde signál není. A když už budu v terénu, tak si představuji, že 50 Kč mi vystačí třeba na energetickou tyčinku nebo minerálku po zdolání nějaké kopcoviny. Myslete na to, že hmotnost bankovky je zanedbatelná, takže se nemusíte bát přetížení batohu.

Proč nejíst nezdravé jídlo?

Nezdravé jídlo, plné cukru a nezdravých tuků, často vede k přejídání, a to následně k obezitě a riziku diabetu. Víte, že v mnoha zemích, kde je typická strava bohatá na nezdravá jídla, pozorují vyšší výskyt těchto onemocnění? A to má přímý dopad na naši mentální kondici. Obezita a cukrovka souvisí se sníženým kognitivním výkonem a zvýšeným rizikem demence. Cestuji hodně a všímám si, že v zemích se zdravou středomořskou stravou, bohatou na ovoce, zeleninu, olivový olej a ryby, je výskyt těchto problémů výrazně nižší. Změna stravy na zdravější variantu je investice do vaší budoucnosti – lepší energie, lepší koncentrace a menší riziko vážných onemocnění. Zkuste si na dovolené dávat pozor na to, co jíte, a inspirujte se místní kuchyní, často je bohatá na zdravé a chutné suroviny.

Co je nejlepší jíst na veceri?

Na večeři v terénu? Zapomen na těžké jídlo! Ideální jsou lehce stravitelné bílkoviny: drůbeží maso (dobře se suší, takže ideální na trek), libové hovězí (pokud ho zvládneš správně uskladnit), ryby (konzervy jsou skvělé, ale pozor na váhu!) a mořské plody (sušené krevety jsou lehké a výživné). Mléko a mléčné výrobky – sýry s delší dobou trvanlivosti jsou super, ale pozor na teploty. Vařená vejce – perfektní zdroj bílkovin, ale nejdou skladovat tak dlouho. Sójové výrobky jako tofu a tempeh – vynikající, ale vyžadují trochu přípravy. Zelenina – dušená je skladnější a vydrží déle, čerstvá se rychle kazí, takže je ideální spotřebovat co nejdříve. Komplexní sacharidy jako pohanku, quinoa nebo amarant – dodají energii, ale v terénu je potřeba je dobře uvařit a zabalit, aby se nezkazily. Nepodceňujte kvalitní hydrataci, to je klíčové pro regeneraci po náročné túře.

Tip: před výletem si ověřte, zda máte dostatek kalorií na den, ale nezapomínejte na lehce stravitelná jídla, abyste se vyhnuli zažívacím potížím během aktivity.

Další tip pro turisty: připravte si jídlo předem, aby se minimalizoval čas strávený vařením v terénu. Balení jídla do opakovaně použitelných obalů je šetrnější k životnímu prostředí.

Scroll to Top