Hledáte-li skvělou restauraci, spolehněte se na místní. Plná restaurace, kde převládají místní obyvatelé, je silným indikátorem kvality. Místní znají skryté klenoty, které často unikají turistickým průvodcům. Věnujte pozornost nejen obsazenosti, ale i atmosféře. Hlučná, živá atmosféra s usměvavými hosty je dobrým znamením. V mnoha zemích, jako je například Itálie, Španělsko či Thajsko, se můžete spolehnout na to, že restaurace s malým, ale věrným počtem místních zákazníků nabízí autentické a tradiční pokrmy. Vyhýbejte se restauracím s lákavými obrázky jídel na vchodu, často cílí na turisty a kvalita jídla bývá nižší. Prohlédněte si také jídelní lístek – krátký lístek s denní nabídkou svědčí o čerstvých surovinách a zaměření na kvalitu nad kvantitu. Podívejte se i na kuchyni, viditelná a čistá kuchyně je důvěryhodnější. Nebojte se zeptat místních na doporučení, obvykle ochotně sdílí své oblíbené restaurace. V některých kulturách se cena stává indikátorem kvality – příliš levná restaurace v turistické lokalitě by mohla být podezřelá, naopak, mírně dražší restaurace s místními hosty vám zpravidla zaručí vynikající zážitek.
Jak hledat restaurace?
Nejlepší je kombinovat několik přístupů. Zeptat se místních je skvělé, ale buďte specifický! Místo obecného “Kde se dobře nají?”, zkuste “Kde najdu nejlepší tradiční guláš?” nebo “Doporučíte mi nějakou restauraci s výhledem?”. Hotelový personál je fajn na základní tipy, ale často doporučují místa s provizí. Taxikáři můžou znát skryté poklady, ale očekávejte možná trochu dražší doporučení.
Aplikace jako TripAdvisor, Google Maps nebo Zomato jsou nezbytné. Projděte si recenze a fotky, ale berte je s rezervou – záleží na vašich preferencích. Filtrujte podle typu kuchyně, cenové hladiny a hodnocení.
Prozkoumejte okolí. Někdy nejlepší restaurace nenajdete v turistických průvodcích. Všimněte si rušných míst, kde se scházejí místní.
Nebojte se zajít do menších restaurací, mimo hlavní turistické trasy. Často tam najdete autentičtější jídlo a nižší ceny.
Sledujte, kde jedí místní. Pokud vidíte plnou restauraci, kde převládají místní, máte velkou šanci na skvělý zážitek.
Přečtěte si menu před vstupem. Zkontrolujte ceny a nabídku – zabráníte tak nepříjemným překvapením.
Co přivézt z česká?
Co si přivézt z České republiky? Možností je nepřeberné množství, záleží na vašich preferencích a rozpočtu. Pro milovníky umění jsou ideální reprodukce obrazů Josefa Lady, zachycující malebný venkovský život. Pro ty, kteří preferují literaturu, je samozřejmě klasikou Hašekův Švejk. Originální a vtipný dárek představují jedlé mince či pamětní medaile. Tradiční českou řemeslnou zručnost reprezentuje kapesní nůž – tzv. “česká rybička”. Jako sladkou vzpomínku poslouží domácí perníčky, a pro drobnější suvenýry se nabízí sirky s českou tématikou, ponožky s originálním designem, nebo třeba 3D přání s motivem Prahy. Pro znalce vín doporučuji moravská vína, jejichž kvalita je světově proslulá. A pro ty, kteří touží po něčem netradičním, jsou tu sušené houby – skvělý a nečekaný dárek, připomínající bohatství české přírody. Nezapomínejte, že i obyčejné suvenýry, pokud jsou pečlivě vybrány, můžete využít k podpoře cestovního ruchu a motivovat tak i další k návštěvě naší krásné země.
Tip pro náročnější: Zaměřte se na regionální speciality. Jižní Morava nabízí výborné víno a pálenky, v severních Čechách můžete objevit krásné sklo, v Krkonoších zase ručně vyráběné dřevěné hračky. Každý region má co nabídnout a originální suvenýr z konkrétního místa dodá vaší sbírce jedinečný charakter. Nepodceňujte sílu detailů! Hezky zabalený dárek s osobním vzkazem udělá větší radost než obyčejná krabice s náhodně vybranými předměty.
Co na oběd česká kuchyně?
Česká kuchyně, to je pro milovníka kulinářských zážitků skutečný poklad! Vepřový řízek, ten je klasikou, křupavý a šťavnatý, ale nenechte se zmýlit, česká kuchyně nabízí mnohem víc než jen něj. Vepřo-knedlo-zelo je symbolem české duše – pečené vepřové s knedlíkem a dušeným zelím, sytá a uspokojující kombinace. Nenechte si ujít ani pečené vepřové maso, často s různými bylinkovými marinádami a k tomu knedlíky a šípková omáčka. Guláše v nejrůznějších variantách, od hovězího po kuřecí, vás zahřejí v chladném dni. Smažený kapr je tradičním vánočním pokrmem, ale i mimo svátky si jej můžete dát. Sekaná pečeně, to je další klenot – šťavnatá, masitá a plná chuti. Nezapomínejte na husté a výživné omáčky, které jsou nedílnou součástí jídel. Bešamel je základem mnoha z nich, ale často se používá i jíška pro zahuštění. Tip pro znalce: ochutnejte i regionální speciality, každá oblast má svá unikátní jídla. Objevte například bramboráky, koláče, nebo třeba trdelník.
Důležité: V mnoha restauracích se podávají i moderní variace tradičních pokrmů. Nebojte se experimentovat a ochutnat něco nového!
Jaké je nejoblíbenější jídlo v ČR?
Na otázku, jaké je nejoblíbenější jídlo v České republice, se jednoznačně nabízí odpověď: svíčková na smetaně. Tato klasika české kuchyně dlouhodobě kraluje žebříčkům popularity a potěší i náročnějšího strávníka. Její hebká, v smetaně dušená hovězí svíčková, doplněná houskovým knedlíkem a brusinkami, představuje dokonalou harmonii chutí a textur. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se s ní setkáte v téměř každé tradiční české restauraci, od těch nejskromnějších až po michelinské podniky, samozřejmě s různými variacemi.
Co byste ale měli vědět, než se do svíčkové pustíte?
- Regionální variace: Přestože základní recept je poměrně konzistentní, narazíte na regionální speciality. Například v některých částech země se do omáčky přidává i citronová kůra nebo se používá specifické koření.
- Kvalita surovin: Klíčem k dokonalé svíčkové je kvalitní hovězí maso. Čím kvalitnější maso, tím lepší výsledek.
- Příloha: Kromě klasického houskového knedlíku se často podává i karlovarský knedlík. Experimentujte a objevujte, která varianta vám nejvíce chutná.
Pro ty, co chtějí prozkoumat i další kulinářské speciality České republiky, doporučuji ochutnat:
- Guláš: Hustá, aromatická hovězí polévka, ideální na chladné večery.
- Vepřo-knedlo-zelo: Tradiční pečené vepřové maso s knedlíkem a dušeným zelím, symbolem české kuchyně.
- Trdelník: Sladká pochoutka z pečeného těsta, pocházející z regionu kolem Spiše, ale dnes oblíbená po celé zemi.
Osobně svíčková na smetaně sice není mým nejoblíbenějším jídlem, ale objektivně je její popularita v České republice nepopiratelná.
Co koupit za 1 Kč?
Za korunu? To je na pořádný výlet málo, ale pár drobností se sehnat dá. Klasika – obyčejná obálka na poštou poslanou pohlednici z vrcholu nějaké hory. Nebo kus křídy, abych si mohl označit cestu, kdyby se mi ztratil kompas. Praktičtější je ale asi list papíru – můžu si na něj třeba zaznamenat důležité souřadnice nebo nakreslit orientační mapu. I když haléře už neplatí, v některých zapadlých krámcích se ještě dají najít staré zásoby papíru za 50 haléřů, takže za korunu se to dá sehnat. Hlavně si ale s tou korunou šetřete na důležitější věci, jako je dobrá mapa, kvalitní čelovka nebo zásoba energetických tyčinek.
Tip pro turisty: Vždycky se vyplatí mít s sebou pár korun na drobné nákupy, ale spoléhat se na ně pro zásadní vybavení je riskantní.
Čím je známé Česko?
Česko je proslulé bohatou historií a kulturou, o čemž svědčí nespočet hradů a zámků, jako je například majestátní Karlštejn, či renesanční zámek v Olomouci. Kromě historických památek nabízí Česko nádhernou přírodu, například Šumavu s jejími lesy a jezery, ideální pro turistiku a cykloturistiku. Gastronomie je dalším lákadlem – vyhlášená svíčková na smetaně s knedlíkem je jen špičkou ledovce. Nezapomeňte ochutnat i kvalitní české pivo z mnoha malých pivovarů. Karlovy Vary lákají na krásnou kolonádu a léčivé prameny. Pro milovníky vína je tu možnost navštívit typický vinný sklípek v jedné z vinařských oblastí. A pro kulturní zážitek se nabízí například Divadlo na Vinohradech s bohatým programem. Plánujte svou cestu s ohledem na sezónu, některé atrakce mohou být v zimě uzavřeny. Doporučuji si předem zarezervovat ubytování, zejména v hlavní sezóně. Pro snazší cestování po zemi využijte dobře rozvinutou železniční a autobusovou síť.
Tip: Prozkoumejte i menší města a vesnice, abyste objevili skryté krásy České republiky. Mnoho z nich nabízí autentický zážitek a klidnější atmosféru než velká města.
Jak platit v lepší restauraci?
V lepší restauraci? Zaplatíš jakkoliv, ale jako zkušený turista vím, že platí pravidla etikety. Alena Špačková to v Návodu na etiketu krásně vysvětluje. Do 500 korun? Kartu jednoduše vsuň do desek – účet ti pak donesou. Nad 500 korun? Přinesou platební terminál ke stolu, nebo zaplatíš diskrétně jinde, kde zadáš PIN. Tip pro turisty: Měj vždy u sebe hotovost na menší částky, zabráníš zbytečnému čekání. Další rada: Před cestou si zjisti, jestli restaurace akceptuje karty, a které platební systémy. Ušetříš čas a nervy. Pro zkušené cestovatele: V některých luxusnějších podnicích je zvykem platit hotově, ale je to spíš výjimka. Nezapomeň na spropitné – cca 10% je standardní, ale záleží na kvalitě servisu. Pro extrémní cestovatele: Vždy si uschovej účtenku jako důkaz o platbě.
Jak dávat spropitné při platbě kartou?
Dávat spropitné kartou je hračka! Stejně jako při zdolávání horského průsmyku, i zde je klíčová správná technika.
Nečekej na náhodu, aktivně si zvol cestu k štědrému ocenění obsluhy!
- Při online objednávce jídla, podobně jako při plánování treku, si v sekci “Tip” předem určíš výši spropitného. Přesně jako si vybíráš trasu s ohledem na náročnost, tak i zde volíš sumu dle spokojenosti.
- Platíš-li u Inteligentního stolu – to je jako najít perfektní tábořiště – výběr spropitného je intuitivní a rychlý.
- Kartou na terminálu? To je jako najít cestu z lesa – funkce „Tip“ je jasně viditelná, takže se nemusíš bát, že bys ztratil orientaci.
Už žádné nepříjemné situace! Systém ti dává svobodu rozhodnout, zda a kolik chceš dát. Je to jako volba mezi krátkou, ale strmou cestou a dlouhou, ale pohodlnou – záleží jen na tobě.
- Systém je nenásilný – nikdo tě nenutí k placení spropitného.
- Máš absolutní kontrolu nad výší – podobně jako při volbě vybavení na výlet, máš možnost optimalizovat své výdaje.
Co dovézt z české republiky?
Česko, země překvapení! Co si z něj odnést? Kromě nezapomenutelných zážitků, samozřejmě. České sklo a křišťál, světoznámé pro svou preciznost a krásu, jsou klasikou. Nehledejte jen kýčovité suvenýry, prozkoumejte malé manufaktury – objevíte unikátní kusy, které nikde jinde nenajdete. Nepodceňujte ani české pivo. Nejen lahve různých značek, ale i pivní tácky, otevíráky, či originální skleničky z regionálních pivovarů vám připomenou skvělou chuť českého piva. Tradiční hračky z dřeva, často ručně vyráběné, jsou krásnou a originální vzpomínkou. Granátové šperky, zejména z českého granátu pyropu, jsou nádherným dárkem. Ale pozor, autentičnost se pozná! Nezapomeňte na tradiční české potraviny: kvalitní medoviny, koření, nebo třeba originální perníčky. Vltavíny, tajemné zelené kameny, jsou symbolem Česka. Hledejte šperky s certifikátem pravosti. A nakonec, překvapivě kvalitní je i česká kosmetika, využívající místní byliny a léčivé prameny. Lázeňské produkty, soli a oleje, vám pak doma připomenou klid a pohodu českých lázní. Pro skutečně nezapomenutelný suvenýr se vydejte mimo turistické stezky – tam na vás čeká skrytý poklad českého umění a řemesel.
Co ochutnat v Česku?
Česká kuchyně – palivo pro výletníky! Svíčková na smetaně? Klasika, ale po náročné túře vám dodá energii. Počítejte s tím, že je kalorická bomba, ideální po delším výšlapu. Vepřo-knedlo-zelo? Solidní, vydatné a snadno se balí jako svačina (zbytky do batohu!). Řízek? Rychlý a sytý oběd v hospodě po zdolání vrcholu. Pivo? Nejen osvěžení, ale i zdroj sacharidů – vhodné po námaze. Hovězí vývar s játrovými knedlíčky? Skvělý na zahřátí v chladném počasí, ale těžší na trávení před výletem. Smažený sýr? Vhodné jako rychlá svačinka, ale raději ho nejezte těsně před náročným výstupem. Guláš? Perfektní na túry, dá se snadno přenášet v termosce. Bramborový knedlík plněný uzeným masem? Vydatná svačina s dlouhodobým efektem sytosti, ale těžší na nošení. Při plánování výletu si rozmyslete, co je pro danou aktivitu a časové rozmezí nejvhodnější.
Co se stane kdyz Nezaplatim v restauraci?
Nezaplacení účtu v české restauraci má vážné následky, lišící se dle výše škody a postoje neplatiče. Do 5000 Kč a při přiznání úmyslu „jíst a pít zadarmo“ hrozí bloková pokuta. To je ovšem jen špička ledovce. Můj zkušenost z cest po světě ukazuje, že i zdánlivě banální situace se mohou v zahraničí vyvinout nečekaně. V některých zemích je neplacení účtu trestný čin s mnohem vyšším trestem než v České republice.
Odmítnete-li se přiznat, situace se zkomplikuje. Případ se dostane do správního řízení, a tam už hrozí pokuta až 15 000 Kč. To se může nepříjemně projevit na dovolené, když se musíte vypořádat s byrokracií a možnou platbou mnohem vyšší než samotný účet.
Abych zdůraznil vážnost situace, uvádím několik praktických rad z mého cestování:
- Vždy si před objednáním jídla ověřte ceny, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.
- Pokud si nejste jisti cenami, zeptejte se obsluhy na detailní rozpis.
- Pozorujte účet před zaplacením – zkontrolujte, zda je vše správně.
- V případě sporu se snažte komunikovat s personálem klidně a slušně.
Zaplacení účtu je základní slušnost a ulehčí vám cestu po světě. Nepodceňujte následky nezaplacení, protože se mohou nepříjemně prodražit.
Jaké je národní jídlo ČR?
Česká kuchyně je pestrá a nabízí bohatou paletu pokrmů, ale otázka národního jídla je spíše otázkou debaty než jednoznačné odpovědi. Často se zmiňuje svíčková na smetaně, jemná omáčka z hovězího masa podávaná s houskovými knedlíčky a brusinkami – skutečný kulinářský zážitek, který je však náročnější na přípravu. Hovězí vývar s játrovými knedlíčky pak představuje klasiku mezi polévkami, dokonale zahřející v chladném počasí. Tradiční česká kuchyně ale sahá daleko za hranice těchto ikonických pokrmů. Vepřo-knedlo-zelo, robustní a syté jídlo z pečeného vepřového, knedlíků a dušeného zelí, je dalším symbolem české gastronomie, oblíbeným pro svou jednoduchost a sytost, typickou pro venkovskou kuchyni. Mnoho regionů má své vlastní speciality, od úžasných koláčů po klobásy a uzeniny. Výlet po České republice je proto zároveň i gastronomickou pouti, nabízející objevování chutí a tradic z různých koutů země. Nezapomeňte ochutnat lokální piva, která skvěle doplňují chuť tradičních jídel.
Co je polední menu?
Polední menu? To není jen obyčejný jídelní lístek, milí cestovatelé! Slovo „menu“ samo o sobě pochází z francouzštiny a v překladu znamená něco malého, maličkost. Ironií je, že často skrývá velkou a chutnou dobrodružství. Klasické menu, ať už polední či večerní, představuje pečlivě sestavený sled pokrmů, vytvořený pro slavnostní příležitosti. Myslete na elegantní francouzské večeře, italské oslavy nebo třeba tradiční české svatby – vždy jde o promyšlený zážitek.
Polední menu v restauracích ale zpravidla funguje jinak. Zde nabízí výhodný a často levnější komplexní oběd, obvykle zahrnující polévku, hlavní chod a někdy i dezert. Je to skvělý způsob, jak se v cizí zemi seznámit s místní kuchyní bez nutnosti složitého vybírání z rozsáhlého jídelního lístku. A věřte mi, mnoho skvělých kulinářských zážitků jsem si užil právě díky poledním menu. V Itálii jsem tak objevil fantastické pasty, ve Vietnamu lahodné pho a v České republice tradiční svíčkovou na smetaně – vše za skvělou cenu.
Při cestování se vyplatí polední menu vyhledávat. Je to nejen ekonomické, ale i skvělý způsob, jak ochutnat místní speciality. Nebojte se experimentovat a ochutnat něco nového – mnohokrát právě v těchto nenápadných obědových nabídkách se skrývají skryté poklady gastronomického světa. Nezapomeňte se ale vždy zeptat na denní nabídku, protože se menu obvykle mění.
A malá rada na závěr: před návštěvou restaurace se podívejte na online recenze – pomohou vám vybrat restauraci s kvalitními a chutnými poledními menu.
Co uvařit za 200 Kč?
Za 200 Kč uvaříš výborné jídlo i na túře! Zapékané těstoviny s masovými koulemi – lehce přenosné, stačí je ohřát na vařiči. Masové koule před pečením předvař, ušetříš tak palivo. Zapečené papriky s pikantním hovězím – skvělé studené, ideální na svačinu. Hovězí předkrájej na menší kousky pro rychlejší dušení. Zapečené brambory se dvěma druhy sýra – výživné, ale těžší na nošení. Sýry volte tvrdé, lépe se transportují. Španělská tortilla – velmi vydatná, ale vyžaduje dostatek oleje. Můžeš ji připravit předem a konzumovat za studena. Špenátové špecle se sýrem a cibulkou – lehké a chutné, ideální jako příloha k masu. Špecle můžeš uvařit i v hrnci na vařiči. Domácí špecle se slaninou a pivním sýrem – chutné, ale slanina zabere místo a je těžká. Zkus použít sušenou slaninu pro snížení váhy. Všechny recepty jsou snadno upravitelné podle dostupných surovin a poměrů. Nezapomeň na dostatek pitné vody!
Co uvařit za 150 Kč?
150 Kč? Žádný problém! Tohle je rozpočet, se kterým jsem se potýkal při mnoha svých cestách po východní Evropě. Zvládnete z toho výborné jídlo na celý den pro celou rodinu, a to včetně sladké snídaně, vydatného oběda a lehké večeře. Klíčem je plánování a využití sezónních surovin. Myslete na luštěniny – čočka, hrách, fazole – ty jsou levné a syté. Základ tvoří výborná polévka, třeba hustá čočková s mrkví a celerem, kterou si můžete snadno připravit i z mražených surovin (mražená zelenina je často levnější než čerstvá a stejně kvalitní).
Hlavní chod? Klasická bramborová kaše s dušenou zeleninou (zbytky z polévky se skvěle hodí!) a třeba smaženým vejcem. Nebo si uvařte krupicovou kaši s jablky – levné, rychlé a v mých poznávacích cestách jsem ji narazil na mnoha farmářských stolech v Polsku a na Ukrajině. A co na dezert? Ovocný kompot z vlastních zásob nebo z levného ovoce z trhu. Jablka, hrušky, švestky – v sezóně je pořídíte za pár korun.
Triky zkušeného cestovatele? Nakupujte v menších obchodech a na trzích, kde často najdete čerstvé a levné suroviny. Plánujte jídla tak, abyste co nejvíce využili zbytky. Nebojte se experimentovat s recepty a najít si své vlastní oblíbené levné a chutné pokrmy. A pamatujte, že i z malého rozpočtu lze uvařit skvělé jídlo, které zasytí celou rodinu. Věřte mi, na svých cestách jsem ochutnal nespočet jídel, která byla připravena z minimálních surovin a přitom chutnala fantasticky. Je to o kreativitě a troše šikovnosti.
Kam v Praze na levnou večeři?
Hledáte-li v Praze levné, ale chutné večeře, nemusíte se bát. Mnoho restaurací nabízí skvělé ceny, i když se nachází v centru. Obědová menu se často dají využít i na večeři, což je skvělý tip na úsporu.
Zde je několik tipů na levné a kvalitní jídlo v Praze, zkušenostmi prověřené z mých cest po světě:
- Dhaba Beas (Vladislavova 1587/24 a Purkyňova 9, Praha 1): Autentická indická kuchyně, proslulá svými bohatými a aromatickými pokrmy za překvapivě nízké ceny. Skvělá volba pro milovníky kari a naan chleba. Očekávejte větší porce, než jste zvyklí v Evropě.
- Golden Tikka (Konviktská 9, Praha 1): Další skvělá možnost indické kuchyně. Obvykle nabízí denní menu s výhodnou cenou. Zkuste jejich Tikka Masala – klasika, která nezklame.
- Banh–mi–ba (Panská 9, Praha 1): Chcete-li ochutnat něco jiného, vyzkoušejte vietnamské sendviče Banh Mi. Jedná se o lahodnou a levnou kombinaci chleba, masa, zeleniny a pikantních omáček. Rychlé, chutné a perfektní pro rychlou večeři.
- Las Adelitas (Malé náměstí 13, Praha 1): Mexická kuchyně nabízí skvělou cenu za kvalitní jídlo. Burritos, tacos – skvělá volba pro milovníky pikantních chutí. Porce jsou štědré.
- Jiná krajina (Řeznická 4, Praha 1): Toto místo je známé svým pestrým výběrem jídel z různých koutů světa za příznivé ceny. Je to skvělá možnost, pokud chcete experimentovat a ochutnat něco neobvyklého.
Tip: Vždy se vyplatí se podívat na denní menu, která restaurace obvykle nabízejí za výrazně nižší ceny než klasická karta.
Jaké je nejoblíbenější jídlo na světě?
Otázka oblíbeného jídla světa je fascinující! S více než 64 miliony hashtagů na sociálních sítích jednoznačně vítězí pizza. To samo o sobě vypovídá o jejím globálním dosahu a popularitě. Její variabilita je klíčem k úspěchu – od klasické Neapolské s rajčaty a bazalkou až po exotické kombinace s mořskými plody nebo kari.
Zajímavost: Víte, že Neapolská pizza je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO?
Na pomyslném stupni vítězů se těsně za ní drží ramen a hamburgery. Tyto pokrmy, i když odlišné svým původem a chutí, symbolizují kulturní fúzi a přizpůsobivost. Ramen, tradiční japonská polévka s nudlemi, zažívá celosvětový boom, zatímco hamburger, americký ikonický pokrm, se přizpůsobuje místním chutím a ingrediencím v každé zemi, kde se podává.
První desítka nejpopulárnějších jídel je pestrá směsice kultur a kuchyní:
- Pizza
- Ramen
- Hamburgery
- …
Tip pro cestovatele: Ochutnejte místní variace populárních jídel! Objevte unikátní chutě a ingredience, které dělají každé jídlo jedinečným. Například v Japonsku si dejte ramen od lokálního mistra a v Itálii si vychutnejte pravou Neapolskou pizzu v autentické pizzerii.
Důležité je podotknout: Statistiky hashtagů nejsou dokonalým měřítkem popularity, ale přesto nabízejí zajímavý náhled do globálních kulinářských preferencí. Vliv na popularitu má i dostupnost, cena a snadná příprava.
Kam jít v Praze na brunch?
Hledáte perfektní brunch v Praze? Máte štěstí! Praha nabízí neuvěřitelnou škálu míst, kde si můžete vychutnat skvělé jídlo a nápoje. Zde je můj osobní výběr, ověřený lety cestování a objevování skrytých klenotů:
Etapa (Karlín): Stylový podnik s moderní českou kuchyní, ideální pro milovníky originálních kombinací a sezónních surovin. Urxova 479/6, 186 00 Karlín. Doporučuji rezervaci, obzvlášť o víkendech. Můžete se těšit na pestrou nabídku brunchů, často s vegetariánskými a veganskými možnostmi. Klidná atmosféra a skvělá káva.
Mezi Srnky (Vinohrady): Okouzlující kavárna s útulnou atmosférou, perfektní pro romantický brunch nebo setkání s přáteli. Sázavská 19, 120 00 Praha 2-Vinohrady. Očekávejte domácí pečivo, čerstvé ovoce a klasické brunch pokrmy s moderním twist. K dispozici je také široký výběr čajů.
SmetanaQ (Staré Město): Nabízí nádherný výhled na Vltavu a nabízí moderní brunch menu. Smetanovo nábřeží (přesná adresa je potřeba dohledat). Skvělé místo pro brunch s výjimečným zážitkem.
Typika (Nusle): Pro milovníky tradiční české kuchyně. Svatoslavova 21, 140 00 Praha 4-Nusle. Očekávejte klasické české speciality v brunch variantě, ideální pro ty, kteří touží po autentickém zážitku.
Honest Taste (Nové Město): Zaměřeno na kvalitní a čerstvé suroviny. Legerova 33, 120 00 Nové Město. Zde najdete poctivé, chutné a zdravé brunchové pokrmy.
Cafe Hrnek, Spižírna, Flat Café: Další skvělé volby, které stojí za prozkoumání. Doporučuji se podívat na jejich webové stránky pro aktuální nabídku a otevírací dobu.
Nezapomeňte si předem zkontrolovat otevírací dobu a případně rezervovat stůl, abyste se vyhnuli zklamání. Dobrou chuť!