Jak se pěstuje durian?

Durian? Tohle chce pořádný výlet do vlhkých nížin tropického pásma! Roste do výšky 800 m n.m., takže si připravte pořádné výškové metry, ale hlavně – pořádný terénní batoh. Většina stromů se pěstuje ze semen, často v malých zahradách místních farmářů. Nečekejte rychlý úspěch, plodit začnou až za 7-15 let. To je ale záruka autentického zážitku! Myslete na to, že pěstování duriánu je poměrně náročné a vyžaduje specifické klimatické podmínky, takže nezkoušejte to doma na balkoně. Budete potřebovat hlubokou znalost místních podmínek a ideálně pomoc zkušeného pěstitele. A pozor, zralé plody duriánu mají intenzivní a specifický zápach, který by mohl vaši turistickou výpravu pořádně okořenit… nebo zkazit. Doporučuji předem vyhledat informace o nejlepších oblastech pro pěstování duriánu a možnostech prohlídky místních plantáží.

Co je to durian?

Durian (Durio) je rod stromů z čeledi slézovité, zahrnující asi 30 druhů rostoucích v deštných pralesech jihovýchodní Asie. Jeho plod je ovšem legendární! Má ostrou, zelenou slupku a silnou, intenzivní vůni, kterou někteří popisují jako směs cibule, česneku, starých ponožek a marcipánu. Chuť je ale překvapivě sladká a krémová, s ořechovým nádechem. Je to velmi rozporuplný plod – buď ho zbožňujete, nebo ho nenávidíte. V mnoha hotelích a dopravních prostředcích je jeho konzumace zakázána. Před ochutnáním si proto raději ověřte místní zvyklosti. Nejlepší je ochutnat ho přímo na trhu, kde si můžete vybrat z různých odrůd a prodavači vám často ochotně poradí. Nezapomeňte si po konzumaci pořádně vyčistit ruce!

V čem je durián užitečný?

Durian, ovo páchnoucí ovoce z jihovýchodní Asie, které jsem ochutnal na mnoha svých cestách, má překvapivě mnoho pozitivních vlastností. Jeho aroma sice není pro každého, ale nutriční hodnota je nepopiratelná.

Obsahuje vysoké množství minerálních látek, jako je vápník, hořčík a zinek. Tyto minerály jsou nezbytné pro řádné fungování srdce, nervového systému a imunitního systému. Osobně jsem si po náročné cestě všiml, že mi dodal energii a posílil imunitu.

Dále je durian skvělým zdrojem vlákniny, která je důležitá pro zdraví trávení. Zapomenout nesmíme ani na vitamíny skupiny B a C, a také na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením.

  • Vápník: důležitý pro zdravé kosti a zuby.
  • Hořčík: podporuje svalovou funkci a nervový systém.
  • Zinek: podporuje imunitní systém a hojení ran.

Je důležité zmínit, že i přes své pozitivní vlastnosti by se durian neměl konzumovat ve velkém množství, zvláště těhotnými ženami a lidmi s problémy se srdcem. Přestože jeho vůně může být odpudivá, jeho chuť a nutriční benefity stojí za to vyzkoušet.

Je možné vypěstovat durian doma?

Durian doma? Teoreticky ano, ale prakticky… Potřebujete tropické klima, ideálně s průměrnou teplotou nad 20-22 °C po celý rok a s vysokou vlhkostí – představte si deštný prales! Mluvíme o ročním úhrnu srážek kolem 1500-2000 mm. To už vylučuje většinu českých domácností, ledaže byste si pořídili pořádně výkonnou tropickou zahradu. Půda musí být úrodná, bohatá na humus a dobře propustná – žádné močály! Stojatá voda je smrtící pro kořeny. Klíčení semene je pomalé a náročné, sazenice vyžadují stálou péči a ochranu před škůdci a nemocemi, což v našich podmínkách představuje další velkou výzvu. Myslete na to, že duriany jsou velké stromy, které vyžadují hodně místa. V podstatě se jedná o projekt podobný pěstování palem v bytě – na krásu, ale bez očekávání sklizně.

Na cestách po jihovýchodní Asii jsem viděl duriany růst v hojné míře – obrovské stromy, které doslova zaplňují ulice a trhy. Z vlastní zkušenosti vím, že vůně zralého ovoce je… intenzivní, a to i na velkou dálku. Pokud se vám podaří v Česku vypěstovat durián, budete mít unikátní exemplář, ale jeho plodnost je otázkou velkého štěstí a odborných znalostí.

Co to za slovo durian?

Slovo „durian“ pochází z malajštiny, z výrazu „duri“, což znamená trn. Celé slovo tedy v překladu znamená „trnitý plod“. Tento tropický obr, rostoucí v jihovýchodní Asii, je proslulý nejen svými ostny, ale i intenzivní, pro někoho až nepříjemnou, vůní, často přirovnávanou k prohnilému sýru, cibuli a žumpě. Paradoxně však jeho chuť bývá popisována jako neobyčejně sladká a krémová, s nádechem vanilky či mandlí. Je to skutečný kontrast – silný zápach a lahodná chuť. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že ochutnat jej stojí za to, ale nejlépe v dobře větraném prostoru, případně mimo hotelové pokoje a veřejnou dopravu. Jeho konzumace v letadlech či autobusech je často zakázána právě kvůli intenzivnímu aroma. Duše tohoto ovoce má konzistenci podobnou smetanovému pudinku a je bohaté na vitamíny a minerály.

Je možné pěstovat durian v Rusku?

Durian, krále ovoce, s jeho ostnitou slupkou a intenzivní, pro někoho až odpornou, vůní, je rostlina tropických oblastí. Jeho pěstování vyžaduje specifické podmínky, které v Rusku nenalezneme. Představte si bujné zelené údolí v jihovýchodní Asii, kde se kořeny durianu proplétají podél břehů řek, neustále zásobeny vodou. To je klíč – stálý přístup k vodě. Ruské klima, s jeho dlouhými, mrazivými zimami a krátkými, relativně chladnými léty, je pro durian naprosto nevhodné. I v nejteplejších částech Ruska by se durianu nedařilo přežít mrazy. Měl jsem možnost vidět durianové plantáže v Thajsku a Vietnamu, kde se tyhle majestátní stromy tyčí do výšky a poskytují úrodu těchto aromatických plodů. Kontrast mezi touto tropickou idylou a ruskou krajinou je obrovský. Zkuste si představit ruskou zimu a pak si vzpomeňte na horkou a vlhkou atmosféru durianové plantáže – to jsou světy od sebe vzdálené. Zjednodušeně řečeno, pěstování durianu v Rusku v otevřeném terénu je vyloučeno.

Jediná šance na ochutnání durianu v Rusku je import, případně pokus o pěstování v kontrolovaném prostředí, například v skleníku s precizně regulovanými podmínkami, ale i to je náročné a ekonomicky nevýhodné. Už jsem viděl neúspěšné pokusy s pěstováním tropických plodin v Evropě – vyžadují tolik energie a úsilí, že výsledek zdaleka neodpovídá vynaloženým nákladům. Takže si durian v Rusku raději vychutnejte na dovolené v zemích jeho původu.

Jak roste mučenka v přírodě?

Marakuja, původem z vlhkých tropických lesů Jižní Ameriky (jih Brazílie, Paraguay a sever Argentiny), je v přírodě až 10 metrů dlouhá stálezelená liána. Narazil jsem na ni při treku v brazilské Amazonii – její listy, trojlaločné, tmavě zelené a až 20 cm velké, jsou nádherné. Květy jsou skutečně impozantní, ale pozor, propletená síť lián v podrostu může zkomplikovat průchod. Plody rostou na dlouhých stopkách, často je skryjí husté listy. Při pohybu v těchto oblastech je potřeba dávat pozor na ostny, které některé odrůdy mají na stoncích. Doporučuji pevnou obuv a dlouhé kalhoty.

Jaké je nejpřínosnější ovoce v Thajsku?

Nejlepší ovoce v Thajsku? To je otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět, záleží na preferencích a co se rozumí pod „nejlepší“. Nicméně, několik plodů se vyznačuje výjimečnými nutričními vlastnostmi. Dračí ovoce (питахайа) je exotické a krásné, s vysokým obsahem vitamínů a antioxidantů. Longany, dostupné celoročně, nabízejí sladkou chuť a obsahují vitamín C. Marakuja, s intenzivní chutí a aromatem, je bohatá na vitamíny A a C. Durian, ačkoli kontroverzní pro svou silnou vůni, je výživný a obsahuje vlákninu. Mangostany, s jejich jemnou sladkokyselou chutí, jsou zdrojem antioxidantů. Kromě nich, existují i kumkvaty, malé citrusové plody, a sapodily (lahmuť), známé pro svou krémovou konzistenci a sladkou chuť. Každý z těchto plodů má svou unikátní chuť a nutriční hodnotu, a proto bych doporučil ochutnat je všechny během cesty po Thajsku, abyste si udělali vlastní názor.

Jaké je nejdražší ovoce na světě?

Nejdražším ovocem světa je údajně meloun Yubari King. Jeho pěstování je omezeno na specifickou oblast ostrova Hokkaidó na severu Japonska, což samo o sobě už zní jako skvělý cíl pro trek! Vulkanická půda, bohatá na minerály, je klíčová pro jeho jedinečnou chuť a vysokou cenu. Představte si ten výhled z horských svahů Hokkaidó, kde se tato vzácnost pěstuje – nádherná krajina s vulkanickými vrcholy a úrodnými údolími. Výstup na některou z okolních sopek by byl parádním zážitkem a skvělým doplňkem k poznávání této exotické oblasti. Dostaňte se tam třeba na kole, nebo pěšky – to už záleží na vaší kondici a zkušenostech! Není to jen o ovoci, ale o celém dobrodružství!

Jaké je nejdražší bobule na světě?

Nejdražší bobule světa? To je rozhodně arktická malina, jinak také zvaná kняженика. Roste divoce v arktické zóně Ruska, a její sběr je náročný a zdlouhavý, což vysvětluje vysokou cenu. Chuť je kyselo-sladká, s úžasnou vůní připomínající jahody, maliny a ananas. Její sběr je omezený, dostupnost je nízká a proto je cenově nedostupná pro širokou veřejnost. Najít ji na trhu je skutečný unikát. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že její chuť je nezapomenutelná, ale dostat se k ní, to už je jiná kapitola. Doporučuji hledat ji spíše v specializovaných obchodech s exkluzivními produkty, než na běžných trzích. Připravte se na vysokou cenu, ale zážitek z ochutnání stojí za to.

Jaké je nejméně užitečné ovoce na světě?

Na otázku, jaké je nejzbytečnější ovoce, je odpověď spíše otázkou subjektivního názoru. Nejhorší ovoce je jednoznačně shnilé, to je fakt. Vážně ale – hodnocení “škodlivosti” ovoce záleží na jeho nutriční hodnotě a obsahu škodlivých látek, jako jsou pesticidy.

Jako zkušený turista bych ale dodal, že “bezcenný” plod záleží na kontextu. V tropických oblastech může být ovoce, které se u nás zdá nezajímavé, základní potravou. Například:

  • Durian: Pro někoho smrdutá katastrofa, pro jiné lahodná pochoutka. Jeho pěstování a sklizeň může být důležitá pro místní ekonomiku.
  • Jackfruit: Obrovský plod s neutrální chutí, ale skvělý zdroj energie v odlehlých oblastech.

Důležité je brát v úvahu i:

  • Sezónnost: Ovoce, které je u nás běžné, může být v jiné zemi vzácností.
  • Dostupnost: V odlehlých oblastech se nemusíte setkat s exotickým ovocem z dovozu, ale s místními plody, které mohou být pro zdraví prospěšné, byť nám neznámé.
  • Kulturní význam: Mnohé plody mají v různých kulturách symbolický význam a jsou součástí tradic.

Takže “nejzbytečnější” ovoce neexistuje. Závisí to na mnoha faktorech a vždy je potřeba brát v úvahu kontext.

Jaké ovoce se nesmí vyvážet z Thajska?

Takže, chystáte se opustit ráj? Než se naložíte do letadla s thajskými suvenýry, pamatujte si toto: některé ovoce vám cestu zkomplikuje.

Durian – krále ovoce, ale zároveň krále kontroverzních pachů. Jeho silná, pronikavá vůně je pro mnohé nepříjemná, a proto je jeho přeprava v letadle zakázána. Nejenže by vás ostatní cestující nejspíš lynčovali, ale riskujete i pokutu.

Kokosy – tyhle tvrdé ořechy jsou problém pro bezpečnostní skenery. Rentgen jimi jednoduše neprojde, takže si je s sebou do zavazadla neberte. Nejenže by to mohlo zdržet odbavení, ale mohlo by to i vést k nepříjemnostem.

Arbuzy – jejich šťavnatá dužina a velká velikost představují riziko. Kolísání tlaku během letu by mohlo vést k prasknutí a následnému nepořádku.

A malá rada na závěr: i když některé ovoce není zakázáno, raději se vyhněte přepravě šťavnatých plodů v příručním zavazadle. Může dojít k jejich poškození a znečištění oblečení. Vždy si předem ověřte aktuální pravidla letecké společnosti.

Je možné vypěstovat durian?

Pěstování durianu? To není jen tak! Tento krále ovoce, s jeho proslulou aromatickou „vůní“, vyžaduje specifické podmínky. Viděl jsem ho růst v divočině jihovýchodní Asie, v údolích podél řek a potoků – královská úprava pro královské ovoce! Jeho kořeny potřebují stálý přístup k vodě, což z něj dělá náročného kandidáta pro pěstování mimo svou domovinu. V našich zeměpisných šířkách bychom hledali vhodné klima marně. Myslete na vlhké tropické klima, vysoké teploty po celý rok, a dostatek srážek. Není to jen o teplotách, ale i o vlhkosti vzduchu. I když se vám podaří zajistit vhodné podmínky v skleníku, pěstování durianu v našich podmínkách je prakticky nemožné pro jeho nároky na klima a délku vegetačního období. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že i v ideálních tropických oblastech je to náročná plodina. Jen si představte, že k jeho opylení je potřeba specifických druhů netopýrů a hmyzu, které u nás nenajdete.

Kolik let roste durian?

Durian? To je strom, co roste fakt rychle! Po zasazení semínka se klíčky objeví už za týden. Mladé stromky rostou jako z vody, ale na první plody si počkáte 15 let. To je ale pořádná výprava za odměnou!

Tip pro dobrodruhy: Štěpované rostliny jsou menší, takže je můžete pěstovat i v uzavřených prostorách – třeba ve skleníku na vaší chatě, kam si pak budete chodit pro exotické ovoce.

Chystáte se na trek do oblastí, kde durian roste? Pamatujte si:

  • Durian potřebuje hodně slunce a tepla. Vyhledávejte ho v nížinných tropických oblastech.
  • Jeho plod má specifický, silně aromatický zápach. Ne všem voní!
  • Před konzumací zkontrolujte, zda plod není poškozený. Zkažený durian může způsobit nepříjemné zdravotní problémy.

A ještě něco pro fajnšmekry:

  • Existují stovky odrůd durianu, každá s trochu jinou chutí a vůní.
  • Durian je bohatý na vitamíny a minerály – skvělý zdroj energie na vaše dobrodružství!

V čem se liší jackfruit od durianu?

Durian je oproti jackfruitu podstatně menší a kompaktnější, váží typicky 1–3 kg. Jeho výraznou vlastností je ostnitá slupka, která se pohybuje od zelené po hnědou barvu v závislosti na odrůdě. Tohle okamžitě poznají i začátečníci.

Důležité rozdíly:

  • Vůně: Durian je proslulý svým intenzivním a pro mnohé nepříjemným zápachem, který se popisuje jako směs cibule, sýra a odpadků. Jackfruit takovou vůni nemá.
  • Chuť: Durian má krémovou a sladkou chuť s tóny smetany a ořechů, zatímco jackfruit má spíše vláknitou texturu a chuť se liší podle zralosti – od banánové až po ananasovou.
  • Velikost: Jak už bylo zmíněno, durian je mnohem menší. Jackfruit může vážit i přes 30 kg!
  • Použití: Durian se nejčastěji konzumuje samotný, zatímco jackfruit se používá v mnoha pokrmech – od sladkých dezertů po hlavní jídla (například jako náhrada masa).

Tip pro cestovatele: V Asii se durian prodává na trzích a v obchodech, ale často je zakázán v hotelech a veřejné dopravě kvůli jeho silnému zápachu. S jackfruitem je to jednodušší.

Proč se duriany nesmí vyvážet z Thajska?

Do Thajska si duriana neodvezete. Tři plody se na palubu letadel běžně nedostanou: durián, meloun a kokos. Durián je v tomto ohledu nejobávanější. Jeho silný, pro mnohé nepříjemný zápach je důvodem zákazu, který chrání komfort a bezpečnost ostatních cestujících. Tento zápach, popisován jako směs cibule, sýra a odpadků, je natolik intenzivní, že dokáže proniknout i neprodyšnými obaly. Doporučuji proto si duriana vychutnat přímo v Thajsku, kde je jeho pěstování a konzumace běžnou součástí kultury. Zkušenosti s jeho přepravou v zavazadlech jsou typicky negativní – kromě nepříjemného aroma hrozí i pokuta za porušení předpisů leteckých společností. Nepodceňujte sílu jeho vůně – zkazí vám to nejen cestu, ale potenciálně i pobyt na vašem cílovém místě.

Proč durian smrdí?

Proč ten durian jihovýchodní Asie – pardon, джекфрут – tak strašně smrdí? Zralé ovoce, přesněji jeho slupka a semena, vydávají intenzivní, nepříjemný zápach, který se dá přirovnat k prošlému česneku, nebo dokonce hnilobě. Tohle ale neznamená, že je celý plod zkažený! Vnitřek, sladká žlutá dužina, má totiž překvapivě příjemnou vůni a chuť. Mnozí cestovatelé, kteří ochutnali jekfrutovu dužinu, s ním srovnávají ananas, banán a mango. Vše se však mění, když se dostanete k samotnému loupání. Celá rostlina, včetně slupky, obsahuje lepkavý latex, který vám zaručeně znečistí ruce. Proto doporučuji buď důkladné promazání rukou slunečnicovým olejem, nebo použití gumových rukavic. Osobně jsem při loupání jekfruitu v Thajsku zjistil, že i ten nejlepší olej nestačí. Latex se opravdu drží všude. Naštěstí se dá umýt teplou mýdlovou vodou, ale je to zkušenost, na kterou se jen tak nezapomene.

Tip pro dobrodružné cestovatele: Jíst jekfuit syrový je skvělé, ale zkuste ho i tepelně zpracovaný! V některých částech jihovýchodní Asie se z něj připravují výtečné kari nebo sladké dezerty. Je to zážitek pro všechny smysly – i pro ten čichový, a to i přes počáteční zápach.

Varování: Alergie na jekfuit nejsou výjimečné. Pokud máte potíže s alergiemi, raději ho poprvé ochutnejte v malém množství.

Kolik stojí jackfruit?

Jackfruit – cena a kalorie pro turisty:

Cena jackfruitu se pohybuje kolem 1700 Kč/kg, ale skutečná cena za kus se liší podle váhy. Počítej s tím, že jeden plod může vážit i několik kilogramů.

Energetická hodnota (na 100g):

  • Energie: 94 kcal
  • Sacharidy: 22 g
  • Tuky: 0,3 g

Tip pro výpravy: Jackfruit je výborný zdroj energie a sacharidů, ideální na doplnění sil během túry. Je však těžký, takže si dobře rozmyslete, zda si ho vezmete na cestu, a volte raději menší kusy. Můžete ho konzumovat čerstvý, nebo si z něj připravit praktické sušené kousky pro rychlé doplnění energie.

Další zajímavosti: Jackfruit je největší stromové ovoce na světě. Jeho dužina je sladká a aromatická, a dá se připravit na mnoho způsobů. Je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů.

Scroll to Top