Nejbezpečnějším způsobem platby v Turecku je použití hotovosti v dolarech nebo eurech. Nákup dolarů v České republice a jejich směna za turecké liry v Turecku není výhodná. Za jeden dolar získáte pouze 12 až 14 lir. Doporučujeme proto směňovat přímo české koruny za turecké liry.
Jakou částku lze nedeklarovat při vstupu do Turecka?
Podle platných tureckých celních předpisů je povolen volný vvoz cizí měny v neomezeném množství. Pro částky přesahující 5000 amerických dolarů se však doporučuje dobrovolné deklarování.
Nedeklarované částky přesahující uvedenou hranici podléhají kontrole a zabavení. Při vývozu nedeklarovaných peněz je nutné prokázat jejich legální původ. Nedodržení těchto pravidel může vést k nepříjemným komplikacím a sankcím.
- Tip: Deklarujte všechny větší částky hotovosti při příjezdu do Turecka.
- Důležité upozornění: Hotovost v turecké národní měně (lirách) nepodléhá deklaraci.
- Pro deklaraci: Použijte speciální celní formulář, který je k dispozici na hraničním přechodu.
- Pašování měny: Je trestným činem v Turecku a hrozí za něj vážné následky, včetně vysokých pokut a trestního stíhání.
Jaké je nejoblíbenější jídlo v Turecku?
Turecká kuchyně je proslulá svou šťavnatou a aromatickou kuchyní s více než 10 druhy kebabů.
Tento kulturní skvost se nachází ve všech koutech země, přičemž každý region vnáší svůj jedinečný charakter a představuje rozmanitost receptů a způsobů podávání. Od tradičních pokrmů z východní Anatolie až po pokrmy středomořské pobřeží, turecká gastronomie nabízí bohatou paletu chutí a vůní.
Co je nejchutnější v turecké kuchyni?
12 pokrmů turecké kuchyně, které musíte ochutnat. Turecká kuchyně se vyznačuje svou rozmanitostí a jedinečnými chutěmi: 1. Balık ekmek * Grilovaná ryba podávaná v čerstvém bílém chlebu. 2. Dondurma * Turecká zmrzlina známá svou hustou texturou a pružností. 3. Çorbası * Různé polévky: od kysané Ayran po výživnou mercimek çorbası. 4. Turecká káva * Silná káva vařená v džezvě. 5. İskender kebab * Tenké plátky hovězího nebo jehněčího masa podávané na placce s jogurtovou omáčkou. 6. Çiğ köfte * Surové masové kuličky připravené ze směsi koření, bulguru a masa. 7. Mušle * Pouliční prodejci prodávají plněné nebo grilované mušle. 8. Čaj * Důležitá součást turecké kultury, čaj se podává v malých skleničkách po celý den. 9. Pilav * Aromatická směs rýže, masa a zeleniny ochucená kořením. 10. Lokma * Sladké kuličky z těsta namočené v medovém sirupu. 11. Künefe * Dezert ze strouhaného těsta se sýrem a sirupem. 12. Baklava * Legendární dezert z listového těsta, ořechů a medu.